CrossSPOED

Kan mijn dier besmet zijn met Coronavirus (CoV)?

Geplaatst op 11/03/20 in Nieuws

Kan mijn dier besmet zijn met Coronavirus (CoV)?
Momenteel zijn er nog geen bewijzen dat dieren met CoV besmet kunnen zijn. Er is ook geen bewijs dat dieren het virus zouden kunnen verspreiden en een infectiebron zouden vormen voor mensen.

Ik ben besmet met CoV, mag ik contact hebben met huisdieren?
Raak (huis)dieren niet aan als u besmet bent. Vermijd contact met dieren en draag een mondmasker als u in de buurt bent van dieren of voor een dier moet zorgen. Er is nog onvoldoende informatie om het risico te nemen.

Wat moet ik doen als mijn huisdier ziek wordt en in de buurt van een CoV dragende persoon is geweest?
Neem contact op met uw dierenarts en vermeld onmiddellijk dat u een dier binnenbrengt dat in contact is geweest met een CoV dragende persoon. De besmetting gebeurt van persoon op persoon via niezen/hoesten. Er zijn nog geen gevallen gemeld van dieren die besmet raakten door de mens.

Mijn dier is in contact geweest met een ziek persoon, kan mijn dier het virus nu verspreiden?
Er zijn nog geen bewijzen dat huisdieren een infectiebron kunnen vormen voor andere dieren of mensen. Dit is een snel evoluerende situatie. Informatie wordt telkens bewerkt zodra er meer gegevens beschikbaar zijn. Ter preventie houdt u beter uw huisdier apart.

Wat moet ik doen als ik naar een gebied ga waar dit virus actief is?
Er zijn nog geen bewijzen dat dieren besmet kunnen worden met het CoV. Aangezien we nog onvoldoende informatie hebben, is het verstandig om geen contact te hebben met zieke dieren en wordt het aangewezen om een maskertje te dragen. Indien u drager bent van CoV is het eveneens verstandig om weg te blijven van dieren, totdat we meer weten over het CoV.

Delen: