CrossSPOED

Warm weer, opgelet !

Geplaatst op 15/11/19 in Column

Het zijn weer buitengewoon hoge temperaturen!  Om dieren hiervoor te beschermen, zetten wij enkele belangrijke zaken op een rij:

Spelen met de hond, en zeker de kortsnuitige rassen, is gevaarlijk! De dieren kunnen hun warmte met deze hitte niet kwijt en raken oververhit met alle gevolgen van dien.
Fietsen met je viervoeter is daarom uiteraard uit den boze. Het hete asfalt verbrandt trouwens de voetzooltjes.
Wil je je hond toch graag wat beweging geven, doe dit dan heel vroeg in de ochtend of heel laat op de avond en pas je wandeling aan.
Waakhonden die de gewoonte hebben om als een gek langs de draad van het huis te crossen en blaffen, houd je best binnen.
Je hond heeft veel aan afkoeling door met zijn pootjes in een badje te gaan staan. De typische blauwe schelpen met daarin verfrissend water (geen ijskoud water!) zijn ideaal!
Katten zoeken meestal zelf de koelere plekjes op.
Konijnen, cavia’s en andere dieren die buiten worden gehouden, verplaats je best met héél hun hebben en houden in de schaduw. Check de dieren regelmatig en zorg dat er altijd vers drinkwater ter beschikking staat.
Let op: als de omgevingstemperatuur 32 graden of meer is, dan helpt schaduw niet! Haal in deze situatie de dieren in huis.
Jonge en oude dieren zijn gevoeliger en dienen extra in het oog gehouden te worden.
Dieren met een dunne of witte beharing verbranden snel. Deze dieren moet je insmeren met een speciale zonnecrème. Vraag ernaar!

Wat gebeurt er met het lichaam bij zulke hoge temperaturen?
Als men een dier te lang in een omgeving laat zitten waar de temperatuur hoger is dan de lichaamstemperatuur, dan krijgt men een verhoogde lichaamstemperatuur. Dit heet hyperthermie. Andere namen: zonnesteek of hitteslag. Vanaf 41,5°C kan er sterfte optreden ten gevolge van denaturatie van de eiwitten. Je kan het vergelijken met een ei in de hete pan. Van glazig wordt het wit, dit is onomkeerbaar.

Hoe zie je dit?
Het dier is apathisch en, als het een hond is, hijgt als een bezetene. Een hond kan wel 200ml vocht per uur verliezen.

Wat te doen?
De temperatuur omlaag halen doe je door radiatie (vergroten van lichaamsoppervlak), conductie (koude ondergrond) en convectie (verdamping: wind). Gelet op het feit dat een hond zijn warmte kwijtraakt door hyperventilatie, impliceert dit dat het dier veel vocht kwijtraakt. Dat tekort moet worden hersteld door te drinken.
Regel van 10: 500 ml water, 4 eetlepels suiker of iets dergelijks en 1 theelepel zout.

Delen: